Ájurvédikus tippek

Az étellel az egészségért – ájurvédikus táplálkozási tippek

Az Ájurvéda tudományában az étel szerepe nem pusztán a test ellátása alapvető tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Az ájurvédában táplálkozás tápanyagiényünk és energiaszükségletünk kielégítésén túl a test harmonikus egyensúlyának fenntartását szolgálja.
A Maharishi Ájurvéda tisztában van azzal, hogy ahhoz, hogy testünket mindennel ellássuk, amire szüksége van, nemcsak az étel minősége számít, hanem az emésztőrendszer megfelelő működése is, mivel az utóbbitól függ az étel megfelelő emésztése és felszívódása.
Ennek szellemében összefoglalunk néhány egyszerű és hatásos ájurvédikus tanácsot.

  • Csak akkor együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és a korábban elfogyasztott ételt teljesen megemésztettük (főétkezés után 3-6 óra elteltével).
  • Együnk csendes és nyugodt környezetben. Miközben eszünk ne olvassunk, dolgozzunk ne nézzünk tévét. Mindig üljünk le enni.
  • Ne együnk túl sokat. Csak annyit együnk, amennyi elveszi ez éhségérzetünket.
  • Étkezés után 5-10 percig üljünk még nyugodtan az asztalnál.
  • Az ebéd legyen a főétkezés a nap folyamán. A reggeli és az ebéd legyen könnyű. A vacsorát ne késő este fogyasszuk.
  • Este kerüljük a nehéz ételeket, például hús, hal, joghurt, sajt, tejföl és  túró.
  • Minden nap körülbelül ugyanabban az időben étkezzünk.
  • Kerüljük az étkezések közötti nassolást. Helyette igyunk forralt vizet és ha szükséges, együnk érett édes gyümölcsöket.
  • Az étel legyen frissen elkészítve; egészséges és finom. Kerüljük a gyorsfagyasztott és lejárt minőségű ételeket.
  • Az ételek nagy része legyen megfőzve, mivel a test a főtt ételt könnyebben feldolgozza.. A nyers ételeket (pl. saláta) főt ételekkel együtt  fogyasszuk.
  • Használjunk fűszereket: ezzel nem csak az étel lesz ízletes, de az emésztési folyamatot is elősegítjük. Ebben a tekintetben a Vata, Pitta és a Kapha különösen javasolt.
  • Az ételeket úgy állítsuk össze, hogy egy-egy étkezés során mind 6 ízt tartalmazzák: édes, savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar. Az ízek erősen befolyásolják a fiziológia finom belső egyensúlyát.
  • Étkezés közben ihatunk folyadékot, például vizet, gyümölcslevet vagy lasszit. Kerüljük a jéghideg italokat.
  • Étkezések közben ne igyunk tejet. De fogyaszthatunk tejet édes pirítóshoz, gabonatermékekhez és általában édes ízű ételekhez.
  • A mézet ne melegítsük fel, így ne is használjuk főzéshez vagy sütéshez.
  • Szükség szerint fogyasszunk megfelelő táplálékkiegészítőket.
Ossza meg ismerőseivel: