magyar név:
Indiai cserzőgubacs
Latin név:
Terminalia chebula; Combretaceae
(S): Haritaki, mert elvisz (harate) minden betegséget, vagy mert Shivának van felszentelve (Hara). Abhayá-nak is hívják, mivel rettenthetetlenné tesz.
(C): He zi (a tibeti gyógyászatban is az Orvosságok Királya).
Hasznos része: termés
Energetika: sós kivételével minden íz, túlnyomóan fanyar (hevítő) édes
Szövetek: minden szövetelemre hat.
Szervrendszerek: emésztés, kiválasztás, idegrendszer, légzés.
Ájurvédikus dósa hatás: Fiatalítja a Vatá-t, szabályozza a Kaphá-t, és csak fölöslegben fokozza a Pitta-t. Emellett redukálja a felgyülemlett, pangó Vatá-t.

Hatások: fiatalító, erősítő, összehúzó, laxatív, idegerősítő, nyálkaoldó, féreghajtó.

Javallatok: köhögés, asztma, rekedtség, csuklás, hányás, aranyér, hasmenés, rossz felszívódás, hasi felfúvódás, parazitafertőzések, daganatok, sárgaság, lépbetegségek, szívbaj, bőrbetegségek, viszketés, ödéma, idegi rendellenességek.

Megkötések: Terhesség, dehidratáció, súlyos kimerültség vagy lesoványodás, túlságosan magas Pitta esetén ne alkalmazzuk.

A haritaki, bár íze nagyon fanyar és kellemetlen, egyike a legfontosabb ájurvédikus gyógynövényeknek — ha nem a legfontosabb.

Táplálja az agyat, az idegeket, erősíti a tiszta tudatosságot. A haritaki nagyhatású összehúzó és gargalizálószer fekélyes felületekre és nyálkahártyákra. Szabályozza a vastagbél működést és a dózistól függően a székrekedést vagy a hasmenést gyógyítja. Javítja az emésztést és a felszívódást, fejleszti a hangot és a látást, hosszú életet tesz lehetővé. A haritaki növeli a bölcsességet és az intelligenciát.

Visszaemeli az előesett szerveket és féken tartja a túlzott ürítési funkciókat, köztük a köhögést, verejtékezést, ondófolyást, menstruációs vérzést és fehérfolyást.