Maharishi Ájurvéda
Az ájurvéda a világ legősibb és legteljesebb egészségrendszere, mely az ősi indiai védikus civilizációból származik. Több mint 5000 éve alkalmazzák ezt az ősi védikus bölcsek által tanított tudományt, melynek lényege az átfogó megközelítés. A Maharishi Ájurvéda teák a gyógynövények és fűszerek több ezer éves ismerete alapján, eredeti ájurvédikus receptek alapján készülnek a mai elvárásoknak megfelelő legmagasabb, ellenőrzött minőségben. Különlegesen kellemes aromájuk révén az újdonság varázsát nyújtva táplálják a fiziológia, az elme és a test holisztikus egyensúlyát.
Az ájurvédikus filozófia szerint az öt természeti elem – a föld, a víz, a tűz, a levegő, és az éter (tér)- páronként összekapcsolódva három dinamikus erőt vagy kölcsönhatást hoz létre. Ezeket dósáknak hívjuk. A dósák a természetben is működnek, és a testünkben, illetve szellemünkben is megtalálhatóak.
A három dósa: vata, pitta, kapha.
VATA – a levegő és a mozgás elve, mindenféle mozgás alapja
PITTA – a tűz elve, ami biztosít mindenféle átalakulást
KAPHA – a víz és a föld elve, amely biztosítja a kohéziót és az alapot
Minden ember tartalmazza a 3 dósát, azonban ezek aránya egyénenként változó. A dósák egyedileg jellemző harmonikus aránya határozza meg az egyedi testtípust. Hogy Ön melyik testtípusba tartozik, a honlapunkon megtalálható testtípus tesztből ezt megállapíthatja: www.maharishiajurveda-tea.com
Minden emberben a dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természetben levő természeti erőkkel, pl. az időjárás, évszak, napszakok, életkor, napi munka, rutin étkezések, stb. Bizonyos helytelen cselekvések, például a helytelen életmód, azonban ki is billentheti a dósákat egyensúlyi állapotukból, különösen azokat, melyek a testtípus alapján dominánsan vannak jelen a szervezetben.
Az ájurvéda szerint minden betegség oka a belső egyensúly elvesztése. Ezért az ájurvéda az egyensúly visszaállításával foglalkozik, olyan intézkedésekkel, amelyek ellentétei azoknak a hatásoknak, amelyek a zavart okozták. Segíthetjük ezt a folyamatot a megfelelő ájurvéda termékek használatával.
 
A váta termékek egyensúlyba hozzák a váta többletet kellemesen megnyugtató jellegük miatt, a pitta termékek egyensúlyba hozzák a pitta többletet enyhe, hűsítő jellegük miatt, a kapha termékek egyensúlyba hozzák a kapha többletet élénkítő, frissítő jellegük miatt.
Választhatjuk az ízlésünknek megfelelő terméket, vagy célzottan azt, amelyik a kívánt dósát egyensúlyba hozza. Amikor a vata egyensúlyban van, akkor boldognak, lelkesnek, energikusnak és kreatívnak érezzük magunkat; a szellem nyugodt, tiszta és éber. Amikor a pitta egyensúlyban van, akkor elégedettséget, energiát, jó kommunikációs készséget, erős, nyugodt, harmonikus emésztést, megfelelő testhőmérsékletet, és tiszta elmét ad. Amikor a kapha egyensúlyban van, akkor életerőt, türelmet, és szellemi nyugalmat, stabilitást biztosít.
Vata tea
Összetevők: Glycyrrhiza glabra – Édesgyökér, Zingiber officinale – Gyömbér, Elettaria cardamomum – Kardamom, Cinnamonum zeylanicum – Fahéj
Alkalmazás: Az édesgyökér, fahéj, gyömbér és a kardamom harmonikus, kellemesen megnyugtató édes ízt kölcsönöz a teának. Bármikor iható, de különösen ajánlható túlzott váta enyhítésére, így például szellemi munkavégzés esetén, általában utazáskor, esténként, vagy – a hagyomány szerint – száraz, szeles, hideg időben is. Magas vérnyomás esetén túlzott fogyasztása kerülendő!
 
Pitta tea
Összetevők: Elettaria cardamomum – Kardamom, Glycyrrhiza glabra – Édesgyökér, Zingiber officinale – Gyömbér, Cinnamonum zeylanicum – Fahéj, Rosa gallica – Bársonyrózsa.
Alkalmazás: A Pitta Tea kardamomot, bársonyrózsát és enyhe fűszereket tartalmaz, ezért íze enyhe és hűsítő (hatású). Bármikor iható, de különösen ajánlott azoknak, akiknek még olyankor is melegük van, amikor mindenki más jól érzi magát. A hagyomány szerint nagy hőségben fogyasztják.
Kapha tea
Összetevők: Zingiber officinale – Gyömbér, Myrtus caryophyllus – Szegfűszeg, Piper nigrum – Feketebors, Elettaria cardamomum – Kardamom, Curcuma longa – Kurkuma, Crocus sativus – Sáfrány
Alkalmazás: Az aromatikus fűszerek, mint a gyömbér, sáfrány és a kardamom ebből a forró és fűszeres teából élénkítő, frissítő italt varázsolnak, mely kellemes hatású, citrommal ízesítve a legízletesebb. Bármikor iható de különösen azoknak javaslott, akikben a kapha dósa túlteng, akik – függetlenül a testsúlyuktól – nehézkesnek, letörtnek érzik magukat. Ajánlott reggeli mellé, illetve tavasszal, vagy hideg és nedves időjárás esetén.
 
A termékek kizárólagos forgalmazója:
Shremerim Bt., 4028, Debrecen, Nyíl u. 124.; www.maharishiajurveda-tea.com