Ájurvédukus kezelések, masszázs, wellness: az élet tudománya hazánkba érkezett

Az ájurvéda szanszkrit szó jelentése az élet tudománya (ájur – élet, véda – tudás). A több ezer éves ősi indiai egészségmegőrzési rendszert, annak eredeti formájában Maharishi Mahesh Yogi a ’80-as években  India vezető ájurvéda orvosaival együttműködve elevenítette fel – így jött létre a Maharishi Ájurvéda.
„Őt, kinek teste egyensúlynak örvend, kinek emésztése, szövetei és kiválasztási rendszere egészségesen működik, s kinek énje, elméje és érzékszervei állandóan a belső boldogság állapotában léteznek, őt nevezzük egészségesnek.”
      Susruta számhita, ősi ájurvédikus irat i.e. 1000-ből
A Maharishi Ájurvéda (MÁV) 20, az élet minden területét felölelő és tápláló módszert alkalmaz az elme, a test, a magatartás és a környezetet együttes fejlesztésére. Megmutatja, hogyan éljük életünket a természeti törvényekkel összhangban, miként teremtsük meg a test egyensúlyi állapotát, s hogyan tartsuk azt fenn, hogy mindig jó egészségnek örvendhessünk. E módszerek között természetesen szerepel a TM és a TM szidhi technikája is, hiszen a MÁV abban is egyedülálló, hogy a tudatfejlesztést az egészségmegőrzés szerves részének tekinti.
Ennek köszönheti hatékonyságát is, mely többek között a krónikus betegségek megszűnésében, az általános egészségi állapot javulásában, a stressz-szint csökkenésében, az idegrendszer egyensúlyi állapotának megalapozódásában, a javuló emésztésben, s a növekvő életerőben és éberségben stb. jelenik meg.
Klinikákon, spakban
A Maharishi Ájurvéda kezelések természetes módon teremtik és őrzik meg a test egyensúlyi állapotát, miközben megszabadítják a szervezetet a betegségek magját képező, évek óta felhalmozott méreganyagoktól. E kellemes és lazító hatású kezelések felelevenítik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, lehetővé teszik az alapos és hosszú távú regenerálódást, így létrejön az áhított egyensúlyi állapot, mely az életerő, a nagy teljesítőképesség alapfeltétele.
A MÁV tisztító eljárásait pancsakarma (tisztítúkúra, tisztító eljárások sora) keretében klinikákon vagy önállóan, úgynevezett day spakban végzik.
Hogy mi is az a „day spa”? Nos, magyarul meglehetősen nehéz egy szóval kifejezni, hiszen egy olyan helyet jelöl, ahol egészségmegőrző kezeléseket adnak, bentlakás nélkül. Egyfajta wellness szalonhoz hasonlíthatnánk, ahol előzetes tájékozódás alapján magunk dönthetünk: melyik kezelést szeretnénk igénybe venni.
A Maharishi Ájurvéda klinikákon és spakban kizárólag a MÁV technikusi képzésben részesült TM és TM szidhi módszereket gyakorló technikusok dolgozhatnak. Ezért is nyújt egyedülálló élményt a MÁV kezelések bármelyike, hiszen a rendszeresen meditáló technikusok finom, mélyen pihentető tudati légkört teremtenek a kezelések alatt.
Hazánkban először Debrecenben
Magyarországon mindezidáig nem voltak elérhetőek a Maharishi Ájurvéda kezelései, most azonban a sok éves szervezés és tervezés eredményeként már több ájurvédikus hétvége tapasztalataival vagyunk gazdagabbak.
A Dr. Tóth Péter és Dr. Tóthné Dr. Tarsoly Júlianna orvos-természetgyógyász szidha házaspár tulajdonában lévő Maharishi Ájurvéda Egészségközpont Debrecen belvárosához közel, jól megközelíthető helyen, a Nyíl utca 124. alatt ad lehetőséget hazánk első Maharishi Day Spa hétvégéinek megrendezésére.
Hogy mennyire hiányzott már Maharishi tudásának ezen ága hazánkból, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az érdeklődők Budapestről, Szegedről és Miskolcról egyaránt vállalták az utazás fáradalmait, hogy elsőkként tapasztalhassák meg: mit nyújthat egy tiszta tudatban megalapozott masszázs vagy kezelés.
Az első hétvégén még csak az abhjanga és a netratrapana közül választhattak a vendégek, a második alkalommal azonban a vishés módszerével bővítettük a kínálatot. Az érdeklődés fokozódására utal, hogy a kínálat mellett az igényelt kezelések száma is megnőtt.
         A siker tehát nem maradt el, a vendégek elégedetten, felfrissülten távoztak a kezelésekről, sokan a következő alkalomra is bejelentkeztek.
A vendégek tapasztalataiból
Hölgyek:
 
„Felfrissülnek és megújultnak érzem magam. Olyan volt az abhjanga, mintha egyszerre kaptam volna masszázst, relaxációt és testápolást.” (Dr. T. K.)
„Testi-lelki összhangot érzek. Teljes mértékben elégedett vagyok a technikusokkal is.” (T. Cs-né)
„Netratarpanát és abhjangát kaptam, s most kipihentnek, feltöltődöttnek, nyugodtnak érzem magam.” (B.I.)
„Kiegyensúlyozottnak és boldognak érzem magam az abhjanga után. A technikusok nagyon sokat segítettek abban, hogy ellazulhassak.” (dr.T. E.)
Urak:
„Kipihentnek érzem magam a vishés után. Annak ellenére, hogy este kaptam a kezelést, nem érzem fáradtnak magam az egész napos munka után.” (T.K.)
„Megújultnak, felfrissültnek érzem magam az abhjanga után.”(K.T.)
„Három netratarpanát vettem fel, három egymást követő napon. Úgy érzem feszültségtől mentesebb, könnyedebb lett a szemem.” (B.P.)
Segítő, gyógyító kezű technikusaink
         Gábor Éva 1992 óta meditál, s már régóta érdekelték az ájurvédikus gyógyító technikák.
– Ez a munka nagyon sok örömöt ad nekem – vallja. – Tanultam reflexológiát és egyéb terápiákat is, a MÁV kezelések hatékonyságát pedig rendkívülinek tartom. A hatások a kezelés után is érezhetőek. A 4 kezes masszázs pedig különleges élmény. Az egyik legkellemesebb visszajelzésem az volt, amikor egy vendég azt mondta: „angyali kezek vettek körül, alig tudtam megkülönböztetni, ki, hol dolgozik”, egy másik vendég véleménye pedig az volt: „ha ti csak a felét éreztétek annak a jónak, amit nekem adtatok, akkor az már jó”.
         Szabó Viola abhjanga technikusi képzettségét Vlodropban szerezte, s a tanfolyam elvégzése után még 10 hónapig Vlodropban masszírozott. Immáron 13 éve meditál, s a szidhit is gyakorolja.
        – Az abhjanga számomra olyan, mint a meditáció, nyugalmat és derűt ad, s csakúgy, mint a meditációban, itt is transzcendálunk – vallja. – A vendégektől mindig nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk. A legkellemesebb az volt, amikor a vendég nem tudta, hogy hány kéz dolgozik rajta, nem tudta megkülönböztetni a két technikus érintését sem. Ez azt jelezte számomra, hogy teljes volt az összhang.
         Gardó Beáta 18 éve ismerkedett meg a TM-mel, majd az USÁ-ba utazott, s a Maharishi Menedzsment Egyetemen tanult. Itt vett részt az ájurvéda technikusi képzésen is, ami után 7 évig az ottani The Raj ájurvéda klinikán adott kezeléseket.
         – Az elegáns és szakszerűen felszerelt klinikán a nemzetközi vendégforgalom közepette sokrétű tapasztalatokra tehettem szert – meséli. – Nagyszerű volt látni a kezelések mélyreható hatásait, s azt, miként vezet harmóniához, tisztuláshoz. Lenyűgözött a kezelések egyszerűsége és ereje. Megtanultam a MÁV baba-mama programot is, melynek keretében regeneráló, megújító masszázst adunk a kismamáknak szülés után – ezt a módszert azóta is alkalmazom.
         Molnár Zoltán ’77-ben tanulta meg a TM-et, s ’79 óta gyakorolja a szidhi technikát is. Nagyon gazdag mozgalmi múltjával legtapasztaltabb mozgalmi emberünk a szalonban, aki ’81-ben személyesen is találkozott Maharishivel. Az osztrák mozgalom tevékeny részeseként személyesen is megtapasztalta a pancsakarma áldásos hatásait, s úgy döntött: ő is szeretné azt tovább adni másoknak.
       – Az 1993-as tanfolyam óta folyamatosan technikusként működöm – mondja. – Dolgoztam Riedben Dr. Sachinger klinikáján, Bad Emsben, majd Dr. Schrottal Regensburgban és Dr. Wernerrel Seelisbergben is. Magyarországon Dr. Shekar indiai orvos tevékenységét segítettem. Számomra – bár más módszereket is tanultam – a MÁV a leghitelesebb, és az a legjobb visszajelzés, ha a vendégek ragaszkodnak a közreműködésemhez. Mostanában Bécsben dolgozom Dr. Krennerrel és Debrecenben is részt veszek a Day Spa munkájában.
         Boruzs Sándor a hajdúszoboszlói gyógyfürdő masszőre, aki    1995 -ben tanulta meg a TM-et, s ’99 óta a szidhit is gyakorolja. – Mindig is érdekeltek a természetes gyógymódok – kezdi. – Szeretek segíteni az embereknek, ez örömöt ad nekem is. A svédmasszázshoz képes, amit egyedül végzünk, és fizikai erővel hatunk a testre, az ájurvédikus kezelések során inkább az energia szintjén fejtünk ki hatást, s az egész testre kiterjedő szinkron kezelés alatt a vendég sokkal jobban ellazulhat. 2003-ban végeztem el a tanfolyamot Svájcban, majd Udemben és Bad Emsben, Németországban, aztán Vlodropban és Ausztriában is dolgoztam Maharishi Ájurvéda klinikákon.
Mivel kényeztethetjük magunkat?
Az abhjanga finom, az egész testre kiterjedő szinkron masszázs, melyet meleg gyógynövényes szezám olajjal végeznek. A kezelést két ájurvéda technikus végzi egyszerre a test két oldalán. A finom gyógynövényes olaj képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, így a gyógynövények bekerülnek az egész test anyagcseréjébe, s ott kifejthetik gyógyító hatásukat, kioldják onnan a méreganyagokat. A kezelés alatt végig csendet tartanak, ami segít a testműködés egyensúlyi állapotának megteremtésében és öngyógyító mechanizmusainak felébresztésében. A masszázs minden testtípusú egyénnek ajánlott, időtartama pihenéssel együtt kb. 1- 1, 5 óra.
A vishés az egész testre kiterjedő extra nyomást alkalmazó mélyizom masszázs. Célja az izmok alapos ellazítása és a szövetekben a keringés erőteljes serkentése. Elsősorban a sportos alkatú, illetve kapha testtípusú egyéneknek ajánlott. A szinkron masszázst két technikus kb. 40 percig, szezám olajjal végzi.
A netratarpana a napjainkban gyakran kifárasztott szem kezelése. Az arcmasszázzsal kiegészített, ghíben (tisztított vaj) végzett szemfürdő és torna kiválóan alkalmas a látásgondok javítására és segít eltávolítani a szemben lévő tisztátalanságokat, hiszen ellazítja a szemet és az azt körülvevő szöveteket. A kezelést egy technikus kb. 30-40 percig végzi.
A Debreceni Day Spa hétvége meglepetése a shirodara lesz, melynek során a kezelt személy homlokának meghatározott pontjára mintegy húsz percen át meleg szezám olajat folyatnak. Ezt a kezelést is teljes csendben végzik, és sajátossága, hogy erőteljesen lecsillapítja az elmét. Ezért különösen ajánlott váta egyensúlyzavarban szenvedőknek, és kimerült, fáradt idegrendszerű személyeknek. Időtartama kb. 30 perc.
A MÁV jövője itthon
Dr. Tóth Péter, a Világbéke Globális Országa – Magyarország egészségügyi igazgatóját terveiről kérdeztük.
         – Debreceni egészségügyi központunkat abból a célból építettük fel, hogy az ott megjelenő vendégek részesülhessenek a Maharishi Ájurvéda minden ágának csodálatos hatásaiban. Központunk elismert és széleskörű szakmai működése révén a MÁV termékcsalád teljes palettája is elérhetővé vált. Ennek keretében a Maharishi Ájurvéda elveinek megfelelő összetett orvosi tanácsadást végzünk, mely a szervezet adott állapotának illetve testtípusának megfelelő kezelési típusok kiválasztását is lehetővé teszi. A jövőbeni tervek között szerepelnek még például egy Maharishi Ájurvéda klinika felállítása, illetve a mozgalmi vezetősséggel karöltve egy Maharishi Ájurvéda Egyetem létrehozása, ahol a diákok a hagyományos orvosi képzés mellett az ájurvéda ismereteit is elsajátíthatják.
                   Dienes-Nagy Erika
Megjelent: Tiszta Forrás magazin 2009. November.