Maharishi Mahesh Yogi és a TM

A Maharishi Ajurvéda alapítója Maharishi Mahesh Yogi, aki az Ajurvédát a világ vezető szakembereivel holisztikus egészségtudományként visszahelyezte az őt megillető helyére. Munkájában az évszázadok alatt szétszóródott védikus irodalmat teljes egészében újra előhívta. A védikus irodalom alapján egy tökéletes tudományt hozott létre, melynek teljes potenciálja lehetővé teszi mindenki számára a betegség- és problémamentes, a természeti törvényekkel összhangban lévő életet.

Maharishi Mahesh Yogi a Transzcendentális Meditáció és TM Szidhi technikák, valamint a Maharishi Ájurvéda megalapítója. Az eredetileg fizikus diplomát szerző védikus tudós a TM technikáját több mint 50 évvel ezelőtt hozta el Nyugatra.
Azzal a szándékkal hagyta el Indiát, hogy a meditációt a világ minden táján népszerűvé tegye. Egy évtizeden belül több mint száz olyan országban járt, ahol magát a szót, meditáció, alig használták, nemhogy gyakorolták volna. A hetvenes évek közepére mintegy három millió, míg napjainkra már több mint hat millió ember sajátította el világszerte a TM-programot.

Mi a TM?

A Transzcendentális Meditáció (TM) egy egyszerű, természetes, erőfeszítésmentes és könnyen elsajátítható mentális technika, melyet naponta kétszer, alkalmanként 15-20 percig gyakorolnak, kényelmesen ülve, csukott szemmel.
A TM nem vallás, nem filozófia, nem követel meg semmiféle különleges képességet vagy hitet, bárki, aki képes hétköznapi módon gondolatokat gondolni, elsajátíthatja.

Maharishi a TM-ről

„A Transzcendentális Meditációban a tudatos elme a tudatosság önmagára irányuló állapotába kerül, ez az emberi tudat legegyszerűbb formája, itt a tudat csak önmagára nyitott.
A tudatnak ez az önmagára irányuló állapota, a fizika legújabb, szuperszimmetrikus egyesített kvantummező elmélete szerint a természeti törvények egyesített mezeje, amely önön belső interaktív dinamizmusa révén a teremtés különböző formáiban és jelenségeiben jut kifejezésre.
Amikor a TM módszerének segítségével a tudatos elme azonosul az egyesített mezővel, az emberi tudatosság megnyílik saját teljes képességeire, mely nem más, mint a természet intelligenciájának teljes képessége. Ennek eredményeként a gondolkodás és a cselekvés magától értetődő módon egyre nagyobb összhangba kerül a természeti törvény evolúciós erejével.
A Transzcendentális Meditáció tehát az az egyszerű eljárás, amely a legalapvetőbb szint felelevenítésével lehetővé teszi, hogy minden egyén élete a teljesség méltóságára emelkedjék, amelyben a tökéletes egészség, boldogság és siker a mindennapi élet természetes jellemzői.”

Tudományosan igazolt hatékonyság

Az agy rejtett képességeinek mozgósítása a TM gyakorlásával
A Transzcendentális Meditáció módszerének az élet különféle területein kifejtett életet támogató jó hatásait a világ mintegy 33 országának 210 független kutatóintézetében és egyetemén végzett 700 tudományos kutatás igazolta.
A pszichológia, biológia, és társadalomtudomány területén – az olyan neves intézetekben, mint a Harvard, a Yale, a Stanford, az UCLA vagy az MIT – végzett kutatások szerint a módszer gyakorlása többek között fejleszti az intelligenciát, javítja a memóriát, növeli a tanulási képességet, csökkenti a stresszt, a vérnyomást, javítja az általános egészségi állapotot, csökkenti a megbetegedések számát, fejleszti a személyiséget stb. (További kutatásokat olvashatnak még: a www.tminfo.hu oldalon.)